Friday, July 15, 2011

Prypiat City Of Death

Prypiat adalah sebuah bandar yang sangat indah dan cantik ketika dahulu namun sebuah kemalangan telah berlaku sekitar tahun 1986, 26 April. Penduduk pada masa itu adalah sebanyak 50.000 orang namun sekarang hanya rusa, serigala dan seorang pengawal kelihatan di bandar itu. Kemalangan yang menyebabkan banyak manusia kehilangan nyawa adalah di sebabkan radiasi daripada loji penjana nuklear Chernobly...
Masih teguh lagi papan tanda bandar ini walaupun telah lama ditinggalkan
 Disinilah dimana bermulanya kesan hitam kepada penduduk di bandar ini. Sebelum kebocoran radiasi nuklear itu tersebar, penduduk bandar ini ternampak sebuah pelanggi yang indah keluar dari terusan loji nuklear ini.

 Pemandangan yang dahulunya sangat di banggakan namun telah menjadi sebuah bandar hantu yang telah ditinggalkan semua penduduk. Bandar ini mempunya serba lengkap bagi penduduknya, darisegi persekolahan, kesihatan, kesoronokan.Namun disebabkan kemalangan tersebut ianya tidak lagi berguna bagi penduduk disini ketika dahulu.
Gambar di bawah adalah pemandangan daripada sebuah kondominium.
 Baju tersebut tidak dapat dibawa oleh penduduk kerana telah tercemar dengan radiasi nuklear.


 Sebuah rumah kosong yang boleh kita bayangkan betapa indahnya dahulu.
 Surat khabar yang ditemui.
 salah satu restaurant di bandar ini.
 Disini adalah taman hiburan bagi penduduk bandar ini.
 seekor ikan yang masih terselamat dalam radiasi tersebut. Juga ditemui sekitar taman hiburan.

 Sekiranya kita melihat patung yang dibiarkan ini. Pasti menghayatkan hati sekiranya anak itu telah meninggal dunia di tempat tersebut.
 gambar seterusnya adalah gambar dikawasan hospital dan taman asuhan kanak2.

 memang menakutkan jika kita seorang sahaja yang berada di tempat ini. antara anak patung yang dijumpai di anak tangga taman asuhan kanak2.

 menurut sumber, kematian yang cepat adalah dikalangan bayi. Sememangnya sesuatu yang sangat menyedihkan bagi pihak mereka.belum sahaja ingin melihat dunia luar.mereka telah dilelapkan untuk selamanya.

 Ini adalah bilik bagi pemilihan calon bagi Datuk bandar. Gamvar2 brkenaan semestinya gambar orang2 politik.


Diantara kilang yanf terdaat dibandar ini. Gambar dibawah ini adalah gambar bagi sekolah yang terdapat di bandar ini.
 kita boleh melihat topeng muka oksigen ada dilantai ini. Ini menungjukkan bahawa biarpun kemalangan itu berlaku. Namun sebahagian penduduk di tempat itu masih ingin tinggal dikawasan bandar ini.
 Bilik darjah yang dahlunya kita boleh mendengar keriangan kanak2.

 gelanggang bola keranjang


 Kolam renang
Dibawah adalah sebahagian tempat kanak2 untuk bermain didalam sekolah.


Jika anda ingin mengetahui lagi sejarah bandar ini. Anda boleh mencari buku ini Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster

No comments:

Post a Comment